Bezglutenowe ciasto z buraka i jabłka

Przepis Marysi i Kuby – autorów bloga Oczekując.pl, Ambasadorów kampanii „Jedz owoce i warzywa”

ciasto z buraka i jabłka

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • ok. 100 g cukru
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • 2 łyżki oleju
  • 50 ml mleka
  • 50 g białej czekolady
  • 2×1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • burak duży ugotowany ok. 200 g
  • jabłko duże – 200 g
  • 4 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki mąki mieszanki bezglutenowej
  • 2 szczypty soli

Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dzielimy ją na dwie równe części i przekładamy do dwóch misek.

Pierwsza miska – kaszę miksujemy blenderem z 50 g cukru, szczyptą soli i 25 ml mleka. Jeśli jest mało słodkie, dodajemy trochę cukru. Dodajemy żółtko, 1 łyżkę oleju, mąkę i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Miksujemy ponownie na gładką masę. Dodajemy posiekaną białą czekoladę i mieszamy łyżką.

Druga miska – kaszę miksujemy blenderem z pozostałą ilością cukru, solą i 25 ml mleka. Buraka i jabłko ścieramy na tarce, wrzucamy do miski. Dodajemy jajko, 1 łyżkę oleju i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Miksujemy ponownie na gładką masę. Dodajemy rodzynki i mieszamy łyżką.

Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem. Na spód wylewamy najpierw masę czekoladową – jasną, a na nią masę jabłkowo-buraczaną. Pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok. 50 min. Pozwalamy ciastu ostygnąć w piekarniku.

#

Powrót do pozostałych przepisów