Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- ok. 100 g cukru
- 1 jajko i 1 żółtko
- 2 łyżki oleju
- 50 ml mleka
- 50 g białej czekolady
- 2×1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- burak duży ugotowany ok. 200 g
- jabłko duże – 200 g
- 4 łyżki rodzynek
- 3 łyżki mąki mieszanki bezglutenowej
- 2 szczypty soli
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dzielimy ją na dwie równe części i przekładamy do dwóch misek.
Pierwsza miska – kaszę miksujemy blenderem z 50 g cukru, szczyptą soli i 25 ml mleka. Jeśli jest mało słodkie, dodajemy trochę cukru. Dodajemy żółtko, 1 łyżkę oleju, mąkę i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Miksujemy ponownie na gładką masę. Dodajemy posiekaną białą czekoladę i mieszamy łyżką.
Druga miska – kaszę miksujemy blenderem z pozostałą ilością cukru, solą i 25 ml mleka. Buraka i jabłko ścieramy na tarce, wrzucamy do miski. Dodajemy jajko, 1 łyżkę oleju i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Miksujemy ponownie na gładką masę. Dodajemy rodzynki i mieszamy łyżką.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem. Na spód wylewamy najpierw masę czekoladową – jasną, a na nią masę jabłkowo-buraczaną. Pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok. 50 min. Pozwalamy ciastu ostygnąć w piekarniku.