Buraczkowe naleśniki z serkiem waniliowym

Autorka: Joanna Brodzicka – autorka bloga Wkawiarence.pl, ambasadorka kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”
Buraczkowe naleśniki z serkiem waniliowym

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • pół szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 1 burak
  • do wyboru: serek śmietankowy, ricotta, twarożek
  • laska wanilii
  • łyżka masła
  • łyżka cukru
  • szczypta soli

Startego na tarce buraka zagotowujemy w rondelku w 1 szklance mleka. Papkę buraczaną gotujemy przez 10 minut. Następnie dodajemy łyżkę masła i drugą szklankę mleka. Przelewamy całość do miski, dodajemy jajka, mąkę, szczyptę soli i blendujemy na gładką, lejącą masę naleśnikową. Serek łączymy z laską wanilii i cukrem. Ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię. Naleśniki powinny być cienkie. Gotowe naleśniczki naprzemiennie smarujemy serkiem, tworząc torcik. Na wierzch kroimy w kosteczkę lub plasterki jabłuszko i polewamy miodem.

#

Powrót do strony z przepisami Joanny Brodzickiej