Kiedy pierwszy raz zrobiłam ciasto dyniowe początkiem jesieni, wiedziałam, że będzie to jedne z najlepszych ciast w naszym domu, a jego powtarzalność pieczenia będzie nawet większa od ukochanych jabłkowych muffinek moich dzieci. Ciasto dyniowe z musem z dyni i białej czekolady jest pyszne, miękkie, mokre, zdrowe i bardzo jesienne.
Składniki:
- 1 szklanka musu z dyni
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła – 200 g
- 220 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki pasty waniliowej /opcjonalnie cukier lub aromat waniliowy
- 3 jajka
- 1 tabliczka białej czekolady
Przygotowujemy mus z dyni (według przepisu – mus z dyni). Masło kroimy na kawałki i podgrzewamy w garnku wraz z pastą waniliową i cukrem. Zestawiamy z ognia, aby przestygło. Połowę musu z dyni łączymy z roztopionym masłem z cukrem i wbijamy do niego żółtka. Całość mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. (góra-dół) i smarujemy foremkę/tortownicę masłem. Możemy również wyłożyć ją papierem do pieczenia. Mąkę łączymy z sodą i proszkiem do pieczenia. Łączymy mąkę z musem z dyni z masłem i żółtkami, na koniec dodając pianę z białek, delikatnie ją mieszając. Całość wylewamy na foremkę, wstawiając do piekarnika na ok. 40 min. Po tym czasie sprawdzamy wykałaczką, czy jest dobrze upieczone – jeśli patyczek jest suchy, oznacza to, że ciasto już jest ładnie wypieczone. Na koniec przygotowujemy masę z musu z dyni oraz czekolady. Roztapiamy czekoladę i dodajemy mus. Nie zagotowujemy. Gotową polewą polewamy lekko przestudzone ciasto.