Moje dzieci uwielbiają czipsy z młodych buraków. To idealny dodatek do obiadu, ale i zdrowa i pyszna przekąska do szkolnego lunch boxu.
Składniki do przygotowania czipsów z buraka:
- 2-3 młode buraki
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz
- odrobina czosnku
- bazylia i pietruszka do smaku
Sposób przygotowania:
Buraki myjemy i kroimy na cienkie plasterki, 1-2 mm. Dokładnie zraszamy pocięte buraki olejem rzepakowym, oprószamy solą, pieprzem, czosnkiem i bazylią – koniecznie zostawcie tę czynność Waszym dzieciom – one przecież to uwielbiają.
Następnie plasterki umieszczamy na papierze do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut, aż do chrupkości. Buraki powinny zmienić kolor z nasyconego buraczanego na buraczano-brązowy, lekko przygaszony. Należy jednak pilnować, aby nie wchodził on w klasyczny brąz, bo to świadczyłoby już o ich nadmiernym przypieczeniu.
Po 10 minutach warto obrócić buraczane talarki na drugą stronę, jeśli nie udało Wam się ich zbyt cienko pokroić. Moje 1 mm nie wymagały obracania. Im talarki grubsze, tym mogą on potrzebować odrobinę więcej czasu na to, aby zmienić się w czipsy.
Smacznego!