Czipsy z młodego buraka

Przepis Magdy Kogut-Wałęckiej – autorki bloga Szczesliva.pl, Ambasadorki kampanii „Jedz owoce i warzywa”

Czipsy z młodego buraka

Moje dzieci uwielbiają czipsy z młodych buraków. To idealny dodatek do obiadu, ale i zdrowa i pyszna przekąska do szkolnego lunch boxu.

Składniki do przygotowania czipsów z buraka:

  • 2-3 młode buraki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz
  • odrobina czosnku
  • bazylia i pietruszka do smaku

Sposób przygotowania:

Buraki myjemy i kroimy na cienkie plasterki, 1-2 mm. Dokładnie zraszamy pocięte buraki olejem rzepakowym, oprószamy solą, pieprzem, czosnkiem i bazylią – koniecznie zostawcie tę czynność Waszym dzieciom – one przecież to uwielbiają.

Następnie plasterki umieszczamy na papierze do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut, aż do chrupkości. Buraki powinny zmienić kolor z nasyconego buraczanego na buraczano-brązowy, lekko przygaszony. Należy jednak pilnować, aby nie wchodził on w klasyczny brąz, bo to świadczyłoby już o ich nadmiernym przypieczeniu.

Po 10 minutach warto obrócić buraczane talarki na drugą stronę, jeśli nie udało Wam się ich zbyt cienko pokroić. Moje 1 mm nie wymagały obracania. Im talarki grubsze, tym mogą on potrzebować odrobinę więcej czasu na to, aby zmienić się w czipsy.

Smacznego!

#

Powrót do pozostałych przepisów