Dynia hokkaido z kurkami, szałwią i wędzonym serem

utworzone przez

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido
  • kilka listków świeżej szałwii
  • 1 szklanka kurek
  • 1 biała cebula
  • olej słonecznikowy
  • sól i pieprz
  • dowolny wędzony twardy ser

Sposób przygotowania:

Dynię kroimy na pół i wydrążamy nasiona oraz miękką część, płuczemy, osuszamy ręcznikiem. Nacieramy obie połówki dyni olejem od wewnętrznej strony, solimy i układamy we wgłębieniach posiekane listki szałwii.

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni, układamy połówki dyni na papierze do pieczenia i podpiekamy 20 minut. W tym czasie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę na oleju, dodajemy umyte kurki, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy ok. 7-10 minut. Wyjmujemy dynię z piekarnika, farsz kurkowy dzielimy na pół i faszerujemy nim wgłębienia obu połówek dyni. Posypujemy startym wędzonym serem i zapiekamy jeszcze 10 minut.