Dyniowe placki z maślanką

Przepis Marty Miśkiewicz – Autorki bloga Raczkujac.pl

Porcja: ok. 20 placków

Składniki

  • 1 szklanka gęstego purée z dyni – 200 g
  • 1 jajko – ok. 55 g
  • ok. 1 szklanki maślanki – 200 ml
  • ok. 1 szklanki mąki (ja używam najczęściej pół na pół mąki orkiszowej i owsianej) – 150 g
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju roślinnego (np. rzepakowego) – 10 g
  • 2 łyżki miodu – 40 g
  • 1 szklanka borówek (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Purée z dyni to inaczej zmiksowany miąższ ugotowanej lub upieczonej dyni, odparowany lub odsączony przy pomocy sitka z nadmiaru soku.
  2. Zmiksuj razem wszystkie składniki (poza borówkami), aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Borówki dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Następnie dodaj je do ciasta i wymieszaj. Jeśli korzystasz z mrożonych borówek, możesz je dodać do ciasta bez rozmrażania.
  4. Placki możesz upiec lub usmażyć. Jeśli wybierasz pieczenie, wyłóż blachę z piekarnika papierem do pieczenia, a następnie uformuj placki. Ja używam 1 łyżki ciasta na 1 placek. Placki włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika (funkcja góra–dół) i piecz przez 15–20 minut z jednej strony, a potem odwróć je na drugą stronę i piecz jeszcze przez ok. 5–10 minut, żeby ładnie się zarumieniły z obu stron.
  5. Oczywiście wszystko zależy od grubości i wielkości placków, więc warto zajrzeć do piekarnika od czasu do czasu, przynajmniej za pierwszym razem.
    Jeśli wybierasz smażenie, zacznij od rozgrzania patelni. Jeśli masz dobrą, nieprzywierającą patelnię, możesz smażyć placki na suchej patelni. Smaż placki na małym ogniu do zrumienienia z obu stron.
#

Powrót do strony z przepisami Marty Miśkiewicz