Dyniowo-marchewkowe gofry

Przepis Joanny Anger i Anny Piszczek – autorek bloga Alaantkoweblw.pl
gofry

Dzieci uwielbiają gofry. Gdy zrobimy dla nich wersję zdrowszą, z dodatkiem dyni, wesprzemy ich organizm dzięki potasowi, witaminom z grupy B i witaminie C oraz dużej zawartości błonnika. To świetna przekąska po treningu!

Ilość 12 sztuk

Składniki:

  • 1 szklanka puree z dyni
  • 2 marchewki
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • ⅓ szklanki oleju rzepakowego + do natłuszczenia gofrownicy
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczki cynamonu
  • ¾ szklanki mąki orkiszowej

Rozgrzej gofrownicę. Oddziel białka od żółtek i ubij na sztywną pianę. Do dużej miski przelej żółtka. Dodaj puree z dyni. Marchew obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki, dodaj do miski. Dodaj również olej, mleko i całość wymieszaj. Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszaj całość. Na końcu dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj ciasto.
Rozgrzaną gofrownicę posmaruj małą ilością oleju. Nakładaj po 2 łyżki ciasta na kratki gofrownicy. Piecz gofry przez kilka minut, nie otwierając urządzenia. Gotowe gofry przełóż na kratkę i pozostaw do ostygnięcia.

#

Powrót do strony z przepisami Joanny Anger i Anny Piszczek