Dzieci uwielbiają gofry. Gdy zrobimy dla nich wersję zdrowszą, z dodatkiem dyni, wesprzemy ich organizm dzięki potasowi, witaminom z grupy B i witaminie C oraz dużej zawartości błonnika. To świetna przekąska po treningu!
Ilość 12 sztuk
Składniki:
- 1 szklanka puree z dyni
- 2 marchewki
- 2 jajka
- ½ szklanki mleka
- ⅓ szklanki oleju rzepakowego + do natłuszczenia gofrownicy
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczki cynamonu
- ¾ szklanki mąki orkiszowej
Rozgrzej gofrownicę. Oddziel białka od żółtek i ubij na sztywną pianę. Do dużej miski przelej żółtka. Dodaj puree z dyni. Marchew obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki, dodaj do miski. Dodaj również olej, mleko i całość wymieszaj. Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszaj całość. Na końcu dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj ciasto.
Rozgrzaną gofrownicę posmaruj małą ilością oleju. Nakładaj po 2 łyżki ciasta na kratki gofrownicy. Piecz gofry przez kilka minut, nie otwierając urządzenia. Gotowe gofry przełóż na kratkę i pozostaw do ostygnięcia.