Dżem marchewkowy

Przepis Magdy Kogut-Wałęckiej – autorki bloga Szczesliva.pl, Ambasadorki kampanii „Jedz owoce i warzywa”

Dżem marchewkowy

Ten dżem marchewkowy uwielbiają dzieci i dorośli. Najlepiej smakuje, gdy zrobiony jest z młodej marchwi. Jest naturalnie słodki i wtedy możemy śmiało zmniejszyć ilość użytego cukru.
 

Do zrobienia jednego ok. 400 gramowego słoiczka dżemu marchewkowego potrzebujecie:

  • 7-10 średniej wielkości młodych marchewek
  • 2 łyżki cukru
  • sól i pieprz
  • szczyptę kwasku cytrynowego
  • jeśli posiadacie: 3 łyżki domowej roboty syropu z bzu

Jak zrobić ten przepyszny, wiosenny dżem z młodych marchewek?

  1. Obieramy marchewki i gotujemy je przez 30 minut. Obieraniem marchewki zajmuje się zawsze mój 9-letni syn.
  2. Odsączamy marchewki z wody i blendujemy na gładką masę.
  3. Dodajemy do marchewkowej masy 2 łyżki cukru i smażymy w garnku przez 4-6 minut. Na koniec, gdy masa nam się zredukuje i woda odparuje po tych 4-6 minutach, dodajemy sok z bzu. Smażymy jeszcze 1-2 minuty max, smakujemy, czy masa jest dla nas wystarczająco słodka i przenosimy masę do słoiczka. Jak już ostygnie, przenosimy do lodówki.

Taki dżem świetnie komponuje się z białym twarogiem. Smacznego!

#

Powrót do pozostałych przepisów