Ten dżem marchewkowy uwielbiają dzieci i dorośli. Najlepiej smakuje, gdy zrobiony jest z młodej marchwi. Jest naturalnie słodki i wtedy możemy śmiało zmniejszyć ilość użytego cukru.
Do zrobienia jednego ok. 400 gramowego słoiczka dżemu marchewkowego potrzebujecie:
- 7-10 średniej wielkości młodych marchewek
- 2 łyżki cukru
- sól i pieprz
- szczyptę kwasku cytrynowego
- jeśli posiadacie: 3 łyżki domowej roboty syropu z bzu
Jak zrobić ten przepyszny, wiosenny dżem z młodych marchewek?
- Obieramy marchewki i gotujemy je przez 30 minut. Obieraniem marchewki zajmuje się zawsze mój 9-letni syn.
- Odsączamy marchewki z wody i blendujemy na gładką masę.
- Dodajemy do marchewkowej masy 2 łyżki cukru i smażymy w garnku przez 4-6 minut. Na koniec, gdy masa nam się zredukuje i woda odparuje po tych 4-6 minutach, dodajemy sok z bzu. Smażymy jeszcze 1-2 minuty max, smakujemy, czy masa jest dla nas wystarczająco słodka i przenosimy masę do słoiczka. Jak już ostygnie, przenosimy do lodówki.
Taki dżem świetnie komponuje się z białym twarogiem. Smacznego!