fbpx

Eksperci

Eksperci II edycji kampanii

Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska

Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska

Dietetyk

Dietetyk z prawie 20-letnim stażem w pracy z pacjentami. Współwłaścicielka poradni Dietosfera, gdzie od 2003 roku razem z współniczką Ewą Sypnik-Pogorzelską podejmuje się co raz to nowych wyzwań.

Dyplomowany dietetyk, specjalista do spraw żywienia człowieka. Ukończyła studia na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, posiada także uprawnienia pedagogiczne – Studium Pedagogiczne SGGW.

Specjalizuje się w dietoprofilaktyce i dietoterapii chorób cywilizacyjnych (tj. cukrzyca, choroby układu krążenia, otyłość). Ma doświadczenie w prowadzeniu szkoleń, wykładów, prelekcji i webinarów, w czym się bardzo dobrze odnajduje.

Współtworząca i współprowadząca programy telewizyjne- „Dietosfera” w Kuchni+ , „Zdrowie na widelcu”, „Grzeszki na widelcu” w Polsat Cafe. Wsparcie merytoryczne w „Agentce do zadań specjalnych” w TVN Style .

Od wielu lat jest ekspertem żywieniowym w mediach, m.in. w telewizjach śniadaniowych oraz audycjach radiowych. Konsultantka oraz autorka wielu artykułów w prasie i na portalach internetowych. Ekspert w kampaniach edukacyjnych i informacyjnych. Współautorka książek o tematyce żywieniowej –  „Dieta albo cud. Test 42 diet”, „Dziennik diety. Szczuplej dzień po dniu”, „Dziennik diety. Szczuplej dzień po dniu. Wydanie II”, „Dieta w ciąży. Zdrowe przepisy na 9 miesięcy”, „BLW. Daj dziecku wybór”, „Dieta wegańska na 4 pory roku”, „Jedz i chudnij z dietą SIRT”, „Domowe kiszonki, które leczą” i pracuje nad kolejną 😉
Jest także współautorką e-booków, m.in. o odporności, o czytaniu etykiet, czy najnowszy – „Metamorfoza zupy. Elastyczna metoda planowania posiłków dla całej rodziny”

Uwielbia pracę z ludźmi, a najmilszym jej elementem jest rozmowa i wysłuchanie potrzeb oraz wspólne szukanie najlepszych rozwiazań w drodze do zdrowego stylu życia, w tym odżywiania. Bardzo lubi rozpieszczać pacjentów pysznymi jadłospisami, bo uważa, że zdrowa dieta, nawet ta z ograniczeniem kalorycznym, nie może być nudna i niesmaczna.

Mama 7-letniej Julii i 3-letniego Janka.

Miłośniczka podróży „backpackerskich”, z których przywoziła przyprawy i książki kucharskie, ale w chwili obecnej to się trochę zmieniło, więc kulinarne podróże są „udomowione”. W wolnych chwilach nałogowo ogląda filmy i seriale.

www.dietosfera.pl

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Dietetyk kliniczny i psychodietetyk

Ukończyła Warszawski Uniwersytet Medyczny, Szkołę Główną Psychologii Społecznej oraz podyplomowe studia z Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie.

Założycielka fundacji Kobiety bez diety.

Wyznaje zasadę, że jedzenie powinno być źródłem zdrowia i przyjemności. Chętnie gotuje i z radością eksperymentuje, najczęściej korzystając z lokalnych i sezonowych produktów. Uwielbia dietetyczne rozmowy, spotkania o tematyce zdrowotnej, z zainteresowaniem śledzi najnowsze doniesienia naukowe. Merytoryczne zalecenia przekłada na praktyczne podpowiedzi i proste przepisy, by nikt nie pogubił się w dietetycznych meandrach.

Z pasją dzieli się wiedzą, doświadczeniem i umiejętnościami podczas warsztatów kulinarnych, wykładów czy wywiadów (Zwierciadło, Newsweek, Gazeta Wyborcza). Jest częstym gościem programów telewizyjnych (Dzień Dobry TVN, TVN24), ekspertem konferencji o charakterze zdrowotnym i dietetycznym, autorka programu „357 kęsów na śniadanie” w Radio 357 oraz felietonistką magazynu Zwierciadło.

Autorka serii czterech książek „Koktajle dla zdrowia i urody” (pierwsza część Koktajli wydana w 2015 r. była nominowana w prestiżowym konkursie Gourmand World Cookbook Awards – Najlepszej książki kulinarnej roku w kategorii „Koktajle”), „Odżywianie dzieci mądre i zdrowe”, „Gotujemy pełną parą” o żywieniu dzieci”, „Adios Kilogramos – kompleksowy plan odchudzania na 90 dni” oraz współautorka książek „Uczta dla dwojga – zdrowa dieta dla mamy i dziecka” oraz „Uczta dla maluszka”, które napisała wspólnie z Moniką Mrozowską.

Ostatnio ukazała się jej książka „Uczta Małego Alergika” oraz „Zdrowe i pełne energii dziecko” z prostymi, smacznymi, zdrowymi i wegetariańskimi przepisami dla dzieci.

W minionym roku razem z Fundacją Kobiety bez diety współtworzyła i wydała książkę „Rozmowy bez retuszu” oraz e-booka o diecie dla kobiet w ciąży dla platformy How2.

Prowadzi blog www.kachblazejewska.pl oraz instagramowy profil @kach_blazejewska_dietetyk

Ekspertka I edycji kampanii

Joanna Sawicka-Metkowska

Joanna Sawicka-Metkowska

Lekarz pediatra, znana jako Doktor Poziomka

Na co dzień pracuje na Oddziale Obserwacyjno-Zakaźnym Szpitala Św. Józefa w Poznaniu. Po godzinach, jako Doktor Poziomka, prowadzi mobilny gabinet pediatryczny, dojeżdżając do domów małych pacjentów. Uwielbia medyczne nowinki techniczne i nowoczesną diagnostykę. W swojej pracy opiera się na budowaniu wzajemnego zaufania z dziećmi i dobrej komunikacji z rodzicami, a w leczeniu odnosi się do EBM – medycyny opartej na faktach. Doktor Poziomka wspiera rodziców małych pacjentów edukacją na temat profilaktyki zdrowotnej, budowania dobrych nawyków żywieniowych, zasad prawidłowego żywienia, aktywności fizycznej dzieci i profilaktyki otyłości. Prywatnie jest mamą dwójki dzieci, a w czasie wolnym stawia na dobrą książkę oraz aktywny wypoczynek i sport.

Sprawdź filmiki naszych ekspertek!

Odpowiadają w nich na najczęściej zadawane pytania, odnośnie warzyw i owoców w diecie dzieci oraz dorosłych

Jakie owoce i warzywa jeść, aby poprawić odporność dziecka?

Jak przekonać dziecko do jedzenia zup? Alternatywa – zupy krem.

Dlaczego warto jeść każdego dnia natkę pietruszki?

Jak przygotować proste i zdrowe batoniki dla dziecka?

Dlaczego cukier zawarty w owocach i warzywach jest okej?

Jakie przygotować 3 zdrowe i pożywne koktajle dla dziecka?

Ile porcji warzyw i owoców należy jeść dziennie?