Fasolka po bretońsku

Przepis Marysi i Kuby – autorów bloga Oczekując.pl, Ambasadorów kampanii „Jedz owoce i warzywa”

fasolka po bretońsku

Składniki (5-6 porcji):

  • 2 puszki fasoli białej typu jaś
  • 200 g wędzonego boczku
  • ok. 200 g kiełbasy wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Smażymy cebulę i czosnek na patelni do zrumienienia. Dodajemy boczek i kiełbasę, podsmażamy. Wrzucamy pomidory z puszki, redukujemy sok, dodajemy koncentrat według uznania. Wrzucamy fasolę z puszki. Przyprawiamy, mieszamy i gotowe.

#

Powrót do pozostałych przepisów