Gofry cukiniowe z serem

Przepis Joanny Anger i Anny Piszczek – autorek bloga Alaantkoweblw.pl, Ambasadorek kampanii „Jedz owoce i warzywa”

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 1 ½ szklanki mąki orkiszowej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 1 pęczek koperku
  • ½ szklanki startego żółtego sera np. cheddar, gouda
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Białka oddziel od żółtek i ubij w miseczce na sztywną pianę.
Koperek drobno posiekaj. Cukinię zetrzyj na małych oczkach tarki i przełóż do dużej miski. Dodaj żółtka, mleko, olej, koperek i wymieszaj. Dodaj mąkę, ser i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj ubitą pianę i wmieszaj ją do ciasta.
Rozgrzej gofrownicę i nakładaj łyżką ciasto na kratki. Piecz ok. 3-4 minut, w zależności od zaleceń producenta. Nie otwieraj gofrownicy podczas pieczenia. Studź gofry na kratce. Podawaj np. z jogurtem naturalnym, w którym można maczać gofry.

#

Powrót do pozostałych przepisów