Gofry warzywne na dwa sposoby

Autorka: Joanna Brodzicka – autorka bloga Wkawiarence.pl, ambasadorka kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”
Gofry warzywne na dwa sposoby

Składniki:

  • 4 jajka
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 szklanki mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki wody gazowanej
  • 100 g startego żółtego sera
  • pół startej cukinii / pół poszatkowanego brokuła
  • ulubione warzywa jako dodatek

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na lśniącą, sztywną pianę, dodając szczyptę soli. W misce mieszamy żółtka z cukrem i olejem. Możemy całość zmiksować. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do żółtek wraz z wodą gazowaną, a także starty na tarce żółty ser i odrobinę soli. Miksujemy, powinniśmy otrzymać średnio gęstą konsystencję. Na koniec dodajemy pianę z białek, lekko tylko ją mieszając łyżką. Do połowy gotowego ciasta dodajemy startą na tarce cukinię, a do drugiej połowy brokuł. Pieczemy w gofrownicy. Aby gofry były chrupiące i ładnie wypieczone oraz miękkie w środku, zalecam używać gofrownicy o parametrze minimum 1000W. Gofry podajemy z dodatkiem ulubionych warzyw.

#

Powrót do strony z przepisami Joanny Brodzickiej