Gulasz z indyka z warzywami

Przepis Marty Miśkiewicz – Autorki bloga Raczkujac.pl

ok. 4 porcje

Składniki

  • 2 polędwiczki z indyka (lub 2 piersi z kurczaka) – 400 g
  • 1 czerwona papryka – 200 g
  • 1 puszka pomidorów krojonych – 400 g
  • kawałek pora lub pół cebuli – 50 g
  • kawałek selera – 60 g
  • 1 duża marchewka – 90 g
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego (do podsmażenia pora lub cebuli)
  • 1 łyżka mąki – 20 g
  • 1/2 pęczka natki pietruszki – 10 g

Marynata:

  • 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól – szczypta
  • pieprz – szczypta (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie

  1. Indyka pozbaw tłuszczu i włókien i pokrój w kostkę.
  2. W niedużej miseczce zmieszaj dokładnie składniki marynaty. Następnie dodaj ją do mięsa i wymieszaj, tak aby marynata pokryła równo kawałki mięsa. Jeśli możesz, włóż zamarynowane mięso do
  3. lodówki na ok. 2 godziny lub nawet całą noc. Jeśli potrzebujesz obiad na już – pomiń ten krok, też wyjdzie smacznie 🙂
  4. Warzywa umyj i obierz. Marchewkę i seler zetrzyj na tarce. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Natkę pietruszki i cebulę lub por drobno posiekaj.
  5. Mięso obtocz w mące.
  6. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej łyżeczkę oleju i podsmaż przez chwilę cebulę (lub pora), aż zacznie pachnieć. Następnie dodaj mięso i mieszaj co jakiś czas, aż całkowicie się zetnie (zmieni
  7. kolor).
  8. Dodaj przygotowane wcześniej warzywa (poza pomidorami) i duś przez ok. 10 minut.
  9. Na koniec zalej całość pomidorami i gotuj, aż sos zgęstnieje, jeszcze przez ok. 10-15 minut. Gotowe danie posyp natką pietruszki.
#

Powrót do strony z przepisami Marty Miśkiewicz