„Jeżynowe love” (potreningowy, regeneracyjny)

utworzone przez

Szybkie danie na posiłek potreningowy. Zapewnia zarówno białko na regenerację mięśni, jak i antyoksydanty pochodzące z jeżyn. Płatki jaglane natomiast uzupełnią częściowo zasoby glikogenu mięśniowego. Owoce można stosować wymiennie, jednak należy pamiętać, że właśnie te jagodowe czy leśne cechuje wysoki potencjał antyoksydacyjny, więc nie może ich zabraknąć w menu osób aktywnych.

Składniki:

  • 200 g jeżyn świeżych lub z mrożonki
  • 250 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 30 g płatków jaglanych
  • 10 g masła klarowanego
  • szczypta cynamonu
  • opcjonalnie miód

Przygotowanie:

Do jogurtu dodajemy rozmrożone wcześniej jeżyny, na patelni rozgrzewamy masło i prażymy lekko płatki, by były chrupiące. Wsypujemy do jeżynowego jogurtu, posypujemy cynamonem. Opcjonalnie możemy dodać łyżeczkę miodu.

Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.