Szybkie danie na posiłek potreningowy. Zapewnia zarówno białko na regenerację mięśni, jak i antyoksydanty pochodzące z jeżyn. Płatki jaglane natomiast uzupełnią częściowo zasoby glikogenu mięśniowego. Owoce można stosować wymiennie, jednak należy pamiętać, że właśnie te jagodowe czy leśne cechuje wysoki potencjał antyoksydacyjny, więc nie może ich zabraknąć w menu osób aktywnych.
Składniki:
- 200 g jeżyn świeżych lub z mrożonki
- 250 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 30 g płatków jaglanych
- 10 g masła klarowanego
- szczypta cynamonu
- opcjonalnie miód
Przygotowanie:
Do jogurtu dodajemy rozmrożone wcześniej jeżyny, na patelni rozgrzewamy masło i prażymy lekko płatki, by były chrupiące. Wsypujemy do jeżynowego jogurtu, posypujemy cynamonem. Opcjonalnie możemy dodać łyżeczkę miodu.
Działanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.