Kakaowe ciastka z fasoli

Przepis Marysi i Kuby – autorów bloga Oczekując.pl, Ambasadorów kampanii „Jedz owoce i warzywa”

ciastka z fasoli

Składniki (14 ciastek):

  • 1 puszka (425 ml) czerwonej fasoli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki bezglutenowej
  • 4 łyżki kakao do wypieków
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka mleka
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • opcjonalnie cukier puder

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. W misce przy użyciu blendera miksujemy na gładką masę fasolę, olej, mąkę, kakao, cukier, miód, sodę oczyszczoną, sól i mleko. Dodajemy więcej cukru, jeśli jest za mało słodkie. Dodajemy suszoną żurawinę i słonecznik. Wszystko razem mieszamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Używając łyżki, nakładamy porcje ciasta na blachę, formując ciasteczka – pamiętaj, że ciasteczka urosną w czasie pieczenia, więc nie kładźmy ich zbyt blisko siebie. Pieczemy ok. 20 min. Studzimy przed podaniem. Możemy oprószyć cukrem pudrem.

#

Powrót do pozostałych przepisów