Składniki (14 ciastek):
- 1 puszka (425 ml) czerwonej fasoli
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki bezglutenowej
- 4 łyżki kakao do wypieków
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka mleka
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- opcjonalnie cukier puder
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. W misce przy użyciu blendera miksujemy na gładką masę fasolę, olej, mąkę, kakao, cukier, miód, sodę oczyszczoną, sól i mleko. Dodajemy więcej cukru, jeśli jest za mało słodkie. Dodajemy suszoną żurawinę i słonecznik. Wszystko razem mieszamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Używając łyżki, nakładamy porcje ciasta na blachę, formując ciasteczka – pamiętaj, że ciasteczka urosną w czasie pieczenia, więc nie kładźmy ich zbyt blisko siebie. Pieczemy ok. 20 min. Studzimy przed podaniem. Możemy oprószyć cukrem pudrem.