Kaszotto z buraczkami

Przepis Magdaleny Ciężkowskiej – autorki bloga dziecizdrowoodzywione.pl

Składniki

  • Burak surowy – 2 sztuki (około 200-240 g)
  • Cebula – 1 sztuka (ok. 100 g)
  • Por – pół sztuki (100 g)
  • Czosnek – 1-2 ząbki (5 g)
  • Olej – 2 łyżki (20 g)
  • Masło – 2 łyżki (20 g)
  • Kasza jęczmienna pęczak – 1 szklanka (ok. 180 g)
  • Bulion lub rosół – 2 szklanki
  • Mięso z piersi kurczaka (400-500 g) lub zamiennie fasola biała (gotowana lub z puszki) – 1 szklanka lub 1 puszka (240 g)
  • Pieprz – 2 szczypty
  • Tymianek – 1 łyżeczka
  • Sól – ok. pół łyżeczki (zacznij od mniejszej ilości – zależy od tego, jak słony był bulion)
  • Natka pietruszki lub jarmuż – dwie garści
  • Ogórek kiszony – ilość wg uznania

Przygotowanie
Buraki zetrzyj na drobnych oczkach lub poszatkuj w blenderze z ostrzem „S”. W tym celu przekrój buraka na 4 części i wrzuć do naczynia blendera, a następnie zblenduj przez kilka sekund (na drobne kawałki, nie na papkę). Cebulę pokrój w drobną kostkę, pora w cienkie ćwierćplasterki. Kurczaka pokrój w kosteczkę, posól, a następnie obsmaż chwilę na oleju. Dorzuć cebulę z porem i tymianek, i podsmażaj ok. 5 minut – do miękkości warzyw, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj jeszcze przez minutę. W międzyczasie kaszę wypłucz 3 razy i wrzuć na patelnię razem z burakami, a następnie zalej gorącym bulionem i przykryj. Gotuj wszystko razem na małym ogniu ok. 20 minut od momentu zagotowania. Na koniec zdejmij pokrywkę, żeby odparować ewentualny nadmiar płynu i gotuj jeszcze przez chwilę. Na sam koniec dodaj jarmuż i podgrzewaj jeszcze przez ok. 3 minuty. Dodaj sól i pieprz do smaku. Dodaj masło, wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 2-3 minuty. Jeśli masz natkę zamiast jarmużu, to dodaj ją już po zdjęciu potrawy z ognia. Dobrze smakuje z kiszonym ogórkiem.

#

Powrót do strony z przepisami Magdaleny Ciężkowskiej