Kolorowe kopytka

Autorka: Joanna Brodzicka – autorka bloga Wkawiarence.pl, ambasadorka kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”
Kolorowe kopytka

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 burak
  • 1 duża garść szpinaku mrożonego + 1 ząbek czosnku
  • ok. 1 szklanka mąki pszennej (w zależności od rodzaju ziemniaków)
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki masła
  • opcjonalnie: do posypania biały ser

W piekarniku pieczemy buraka w folii. Szpinak dusimy z ząbkiem czosnku na patelni. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ugotowane ziemniaki dusimy praską, delikatnie solimy. Buraka rozdrabniamy w miseczce widelcem.
Szpinak solimy i możemy zblendować, jeśli wykorzystaliśmy mrożone całe liście. Ziemniaki łączymy z mąką i jajkiem, wyrabiamy ciasto. Formujemy gruby „sznurek” i tniemy na zgrabne kopytka o długości ok. 2 cm. W ten sposób otrzymujemy złote kopytka, potocznie zwane również paluszkami. Chcąc uzyskać czerwone kopytka, łączymy przygotowane ciasto ziemniaczane z burakiem w proporcji 1:3 z przewagą buraka. Posypujemy mąką, aby ciasto się nie kleiło. Analogicznie przygotowujemy zielone kopytka. Nastawiamy duży garnek wody z kilkoma kroplami oleju i łyżeczką soli. Do wrzątku delikatnie wrzucamy paluszki. Kiedy zaczną się gotować, czekamy maksymalnie 2 minuty i wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej. Gotowe kolorowe kopytka wykładamy na półmisek, polewamy stopionym masłem i posypujemy białym serem.

#

Powrót do strony z przepisami Joanny Brodzickiej