Tak połączone białe warzywa z pewnością posmakują dziecku, a wszystko za sprawą pysznej, słodkiej gruszki. W ten sposób dostarczamy dziecku np. 80% dziennego zapotrzebowania na witaminy K dzięki porcji selera, który ma ogromny wpływ na krzepnięcie krwi. Dla aktywnych dzieci witamina K ma szczególne znaczenie.
ilość porcji: 4
Składniki:
- 1 litr wody/bulionu
- 1 mały por
- ½ małego selera
- 2 korzenie pietruszki
- 3 średnie ziemniaki
- 2 gruszki
- 4-5 różyczek kalafiora
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ⅓ łyżeczki suszonego tymianku
- 2-3 łyżki twarogu lub sera feta
- sól i pieprz
Warzywa obierz i pokrój w kostkę/talarki. Do garnka wlej 2 łyżki oleju i zacznij dodawać: ziemniaki, pietruszkę, por, seler, kalafior, cebulę, czosnek. Wymieszaj i podsmażaj do momentu, gdy cebula zacznie się szklić. Zalej warzywa wodą lub bulionem, dodaj 1 łyżeczkę soli i przykryj. Gotuj na średnim ogniu ok. 30 minut.
Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w dużą kostkę. Podduś chwilę na patelni z dodatkiem 1 łyżki oleju. Gdy kawałki gruszki zmiękną, dodaj je do zupy i zblenduj wszystko na gładki krem. Dodaj gałkę muszkatołową, tymianek i ponownie wymieszaj. Twaróg lub fetę pokrój na małe kawałki. Przelej zupę na talerze i posyp każdą porcję serem.