Krem z białych warzyw i gruszki

Przepis Joanny Anger i Anny Piszczek – autorek bloga Alaantkoweblw.pl
zupa krem z białych warzyw

Tak połączone białe warzywa z pewnością posmakują dziecku, a wszystko za sprawą pysznej, słodkiej gruszki. W ten sposób dostarczamy dziecku np. 80% dziennego zapotrzebowania na witaminy K dzięki porcji selera, który ma ogromny wpływ na krzepnięcie krwi. Dla aktywnych dzieci witamina K ma szczególne znaczenie.

ilość porcji: 4

Składniki:

  • 1 litr wody/bulionu
  • 1 mały por
  • ½ małego selera
  • 2 korzenie pietruszki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 gruszki
  • 4-5 różyczek kalafiora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ⅓ łyżeczki suszonego tymianku
  • 2-3 łyżki twarogu lub sera feta
  • sól i pieprz

Warzywa obierz i pokrój w kostkę/talarki. Do garnka wlej 2 łyżki oleju i zacznij dodawać: ziemniaki, pietruszkę, por, seler, kalafior, cebulę, czosnek. Wymieszaj i podsmażaj do momentu, gdy cebula zacznie się szklić. Zalej warzywa wodą lub bulionem, dodaj 1 łyżeczkę soli i przykryj. Gotuj na średnim ogniu ok. 30 minut.
Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w dużą kostkę. Podduś chwilę na patelni z dodatkiem 1 łyżki oleju. Gdy kawałki gruszki zmiękną, dodaj je do zupy i zblenduj wszystko na gładki krem. Dodaj gałkę muszkatołową, tymianek i ponownie wymieszaj. Twaróg lub fetę pokrój na małe kawałki. Przelej zupę na talerze i posyp każdą porcję serem.

#

Powrót do strony z przepisami Joanny Anger i Anny Piszczek