fbpx

Krem z pieczonych pomidorów

Przepisy Joanny Anger i Anny Piszczek – autorek bloga Alaantkoweblw.pl, Ambasadorek kampanii „Jedz owoce i warzywa”

Składniki:

  • 7 pomidorów
  • 1 ½ l zimnej wody
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • ¼ selera
  • 1 por
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Marchew, pietruszkę, cebulę, seler i por obierz i przełóż do garnka. Zalej wodą i zacznij gotować pod przykryciem. Dodaj ziele angielskie, listek laurowy i gotuj bulion na średnim ogniu do momentu, aż warzywa zmiękną. W tym samym czasie piekarnik nastaw na 200°C z termoobiegiem. Pomidory pozbaw szypułek i pokrój na ćwiartki. Czosnek obierz i pokrój na kawałki. Przełóż pomidory i czosnek do dużego naczynia żaroodpornego, polej olejem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz bez przykrycia ok. 25 minut, aż pomidory zaczną się rozpadać. Wyjmij naczynie z piekarnika, przełóż upieczone pomidory na sitko o drobnych oczkach i dokładnie przetrzyj, tak by powstał przecier. Przelej go do garnka i dodaj ugotowane marchewki, seler, pietruszkę i por. Zalej całość 1 szklanką bulionu, dodaj 2 gałązki natki pietruszki i zblenduj na gładki krem. Opcjonalnie dopraw do smaku solą i pieprzem, i gotowe!

#

Powrót do pozostałych przepisów