Mini calzone z warzywami

Autorka: Joanna Brodzicka – autorka bloga Wkawiarence.pl, ambasadorka kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”
Mini calzone z warzywami

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 350 ml ciepłej wody
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 20 g drożdży
  • szczypta soli i pieprzu
  • warzywa duszone na patelni: pomidory, cukinia, marchewka, brokuł, papryka, kukurydza z puszki, pieczarki, cebula, czosnek
  • 100 g sera żółtego

Sos:

  • 3 kopiate łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki oregano
  • 2 łyżki stołowe wody
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • szczypta soli i pieprzu

Ciasto najlepiej wymieszać w robocie kuchennym, ale można to zrobić oczywiście rękami. Do ciepłej wody wrzucamy drożdże i mieszamy. Mąkę łączymy z drożdżami, olejem, dodajemy szczyptę soli. Dokładnie wyrabiamy ciasto, które następnie przykrywamy w misce ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. pół godziny. Powinno zwiększyć w tym czasie swoją objętość co najmniej dwukrotnie. Warzywa dusimy na łyżce oleju, na koniec doprawiamy szczyptą soli i pieprzu oraz dosypujemy 2 łyżki oregano. Kiedy warzywa lekko przestygną, dokładamy pokrojony w kosteczkę żółty ser i mieszamy. Na stolnicy posypanej cienką warstwą mąki rozwałkowujemy ciasto o grubości ok. 2 cm i wykrawamy zgrabne kółeczka, np. używając miseczki. Na środek każdego kółeczka nakładamy farsz i lepimy tradycyjnie jak pierogi. Można delikatnie oprószyć mąką, aby ciasto nie było zbyt lepkie. Gotowe pierożki wykładamy na blachę, na papier pergaminowy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 170 stopni C. Pieczemy maksymalnie do 15 minut. W międzyczasie łączymy składniki na sos do calzone. Gotowe mini calzone wykładamy na talerz z dużym kleksem sosu.

#

Powrót do strony z przepisami Joanny Brodzickiej