Moc Kolorów

Owoce i warzywa kryją w swoich kolorach bogactwo witamin, mikroelementów, a co za tym idzie – właściwości prozdrowotnych, wpływających zarówno na poszczególne nasze narządy, jak i na zdrowie psychiczne.

Wyróżniamy 5 podstawowych grup kolorów owoców i warzyw:

ZIELONE

Produkt: gruszki, agrest, zielone jabłko, zielone winogrona, ogórek, szpinak, zielony groszek, brokuły, brukselka, cukinia, seler naciowy, koper, natka pietruszki, szczypiorek, jarmuż, kalarepa, kapusta, rzeżucha ogrodowa, sałata, roszponka, rukola, fasolka szparagowa.

Składnik: chlorofil, sulforafan, luteina, zeaksantyna, kwas foliowy, witamina C, błonnik pokarmowy, karotenoidy, flawonoidy.

Właściwości: trawienie, oczyszczanie, krążenie, działanie antynowotworowe, wzmocnienie odporności, poprawa wzroku, ochrona przed zaćmą i degeneracją plamki żółtej, zapobieganie anemii, pomoc w usuwaniu toksyn z organizmu, wsparcie aktywności fizycznej, wspomaganie układu nerwowego.

Narządy: oczy, serce, naczynia krwionośne, układ pokarmowy, wątroba.

Zdrowie psychiczne: poprawa koncentracji, korzystny wpływ na samopoczucie, dodanie energii, ale też spokój, harmonia, ukojenie.

ŻÓŁTE    POMARAŃCZOWE

Produkt: morele, brzoskwinie, nektarynki, żółte jabłka, żółte gruszki, kukurydza, marchewka, dynia, pigwa, żółta fasolka szparagowa.

Składnik: alfa i beta karoten, kryptoksantyna, witamina C, błonnik.

Właściwości: ochrona przed działaniem promieni słonecznych, wspomaganie odporności, zapobiegawczo przeciw infekcjom, regulacja wody w organizmie, walka z nowotworami, poprawa poziomu cholesterolu, wzmocnienie skóry, włosów, paznokci, poprawa koloru cery, poprawa pracy gruczołów limfatycznych, zwalczanie cellulitu, działanie oczyszczające.

Narządy: skóra, włosy, paznokcie, nerki, serce, krążenie.

Zdrowie psychiczne: odstresowanie, energia, ciepło, radość, szczęście, wspomaganie aktywności umysłowej, działanie pobudzające.

RÓŻOWE    CZERWONE

Produkt: truskawki, maliny, arbuz, czereśnie, wiśnie, pomidory, czerwona papryka, rzodkiewka.

Składnik: likopen, antocjany, witamina C, kwas foliowy, karotenoidy, potas, błonnik.

Właściwości: profilaktyka raka prostaty, ochrona przed szkodliwym działaniem czynników środowiskowych, opóźnianie starzenia, prawidłowy stan włosów, skóry i paznokci, zapobieganie miażdżycy, poprawa krążenia, wzmocnienie serca, właściwości przeciwzapalne.

Narządy: serce, przewód pokarmowy, włosy, skóra, paznokcie.

Zdrowie psychiczne: witalność, aktywność, energia.

NIEBIESKIE    PURPUROWE

Produkt: jagody, śliwki, jeżyny, borówki, czarna porzeczka, bakłażan, buraki, fioletowa cebula, czarna rzepa.

Składnik: flawonoidy, antocyjany (silne przeciwutleniacze), cynk, potas, żelazo, fosfor.

Właściwości: zapewnienie prawidłowego przepływu krwi przez narządy, likwidacja skrzepów krwi, zapobieganie chorobom serca, korzystny wpływ na aktywność fizyczną, wspomaganie pracy mózgu, ułatwienie procesu uczenia się, walka z nowotworami, wspomaganie odporności, wpływ na potencję, obniżenie poziom złego cholesterolu, wspomaganie zdrowia płuc.

Narządy: serce, mózg, wzrok, skóra, płuca, układ pokarmowy, układ moczowy.

Zdrowie psychiczne: spokój, relaks, odprężenie, wpływ na koncentrację i zapamiętywanie.

BIAŁE    SZARE

Produkt: seler korzeniowy, czosnek, biała cebula, szczypior, grzyby, kalafior, kapusta biała, por, ziemniaki, pietruszka, pasternak, fasola biała.

Składnik: siarka, allicyna, flawonoidy, organosulfidy, błonnik, polifenole.

Właściwości: przeciwdziałanie infekcjom, działanie przeciwbakteryjne (naturalne antybiotyki), przeciwzapalne, przeciwbólowe, działanie rozkurczowe, poprawa odporności, obniżenie poziomu złego cholesterolu, działanie przeciwnowotworowe, zapobieganie skrzepom krwi, uregulowanie poziomu hormonów, działanie moczopędne.

Narządy: odporność, układ moczowy, skóra, włosy, żołądek, serce.

Zdrowie psychiczne: poprawa samopoczucia, spokój, wyciszenie.