Muffinki jajeczne z warzywami

Przepis Marty Miśkiewicz – Autorki bloga Raczkujac.pl

Porcja – 5 muffinek

Składniki

  • 3 jajka
  • 1/3 papryki – 60 g
  • 3 różyczki brokułu – 60 g
  • 1/3 szklanki tartego sera żółtego – 30 g
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól – szczypta
  • pieprz – szczypta (opcjonalnie)
  • odrobina oleju roślinnego lub masła (do wysmarowania foremek)

Przygotowanie

  1. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę. Różyczki brokułu opłucz pod bieżącą wodą i też pokrój w kostkę. Szczypiorek drobno posiekaj.
  2. Do miski wbij jajka i dodaj pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszaj i powstałą masę przelej do foremek na muffinki, wcześniej posmarowanych olejem roślinnym lub masłem. Jeśli używasz silikonowych foremek nie musisz ich smarować tłuszczem.
  3. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 25 minut w 190°C (funkcja góra–dół). Po około 15–20 minutach zajrzyj do piekarnika i sprawdź czy muffinki się przepiekły. W razie potrzeby potrzymaj je jeszcze w piekarniku przez 5–10 minut.
#

Powrót do strony z przepisami Marty Miśkiewicz