Muffiny pełne jabłek

Autorka: Joanna Brodzicka – autorka bloga Wkawiarence.pl, ambasadorka kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”
muffiny pelne jablek

Składniki (20 sztuk):

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 10 łyżek oleju
  • opcjonalnie ulubiony aromat spożywczy, ekstrakt waniliowy lub laska wanilii
  • 250 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g cukru
  • 3 jabłka

W misce mieszamy składniki mokre: mleko, jajka, olej. Można dodać laskę wanilii lub aromat spożywczy – sprawdzi się zarówno waniliowy, jak i pomarańczowy. W drugiej misce mieszamy składniki suche: najpierw mąkę i proszek do pieczenia, później dodajemy cukier. Następnie mieszamy całość. Nalewamy do foremek maksymalnie do połowy. Pieczemy w 180 stopniach C przez 18 minut.

#

Powrót do strony z przepisami Joanny Brodzickiej