Muffiny z borówkami

Przepis Joanny Anger i Anny Piszczek – autorek bloga Alaantkoweblw.pl
muffiny z borówkami

Borówki to prawdziwe super foods!
To genialne polskie owoce, które mają wiele witamin i składników mineralnych. Wspierają odporność dzieci, wzmacniają ich organizm, w sytuacji choroby mogą działać przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Zawierają dużą dawkę witaminy A, która ma duże znaczenie dla wzroku, co jest ważne dla dzieci, które ciągle są w okresie wzrostu. Z babeczkami smakują pysznie i będą dobrą propozycją na przekąskę po treningu!

Ilość: 14 sztuk

Składniki:

  • 2 jajka
  • ¾ szklanki borówek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 100 g masła
  • ¾ szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 2 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki amarantusa ekspandowanego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

Przed przystąpieniem do pieczenia wyjmij wszystkie składniki z lodówki. Powinny mieć temp. pokojową, w ten sposób unikniesz zakalca. Piekarnik nastaw na 180 st. z termoobiegiem. Blaszkę do muffinek wyłóż papilotkami.Rodzynki zalej wrzątkiem, a po 5 minutach odcedź i posiekaj na małe kawałki. Masło roztop i ostudź. Borówki przesyp na talerz, posyp mąką ziemniaczaną i wymieszaj, by owoce były obtoczone w mące.
Do dużej miski wbij jajka, dodaj jogurt naturalny, mleko, masło i wymieszaj. W drugiej misce połącz suche składniki: mąkę orkiszową, amarantus, proszek do pieczenia, sodę. Wymieszaj i przesyp do mokrych składników. Dodaj rodzynki i borówki i całość ponownie wymieszaj łyżką, tylko do połączenia się składników.
Nakładaj porcje ciasta do 3/4 wysokości foremek. Piecz 20 minut, na środkowym poziomie piekarnika.

#

Powrót do strony Ambasadorek IV edycji