Omlet wiosenny

Przepis Magdy Kogut-Wałęckiej – autorki bloga Szczesliva.pl, Ambasadorki kampanii „Jedz owoce i warzywa”

Omlet wiosenny

Puszysty, rozpływający się w ustach omlet. Uwielbiają go dzieci. Można zrobić go w wersji mięsnej, jak i bezmięsnej. Moje dzieci lubią go z dodatkiem wiejskiej kiełbaski, ale robimy go często również w wersji bezmięsnej.
 

Do wykonania omletu potrzebne są:

  • 4 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 50 ml mleka
  • 100 g wiejskiej kiełbaski
  • sól i pieprz do smaku
  • 4-5 rzodkiewek pokrojonych w kostkę i plasterki
  • odrobina szczypiorku

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielamy białka od żółtek. Śmiało możecie poprosić o to Waszych najmłodszych. Mój 9-latek robi to zawodowo.
  2. Ubijamy białka.
  3. Do żółtek dodajemy mleko i kopiastą łyżkę mąki. Mieszamy wszystko. Taką masę solimy, pieprzymy i dodajemy do uprzednio ubitych białek. Miksujemy. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę szczypiorek i kiełbaskę.
  4. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię beztłuszczową. Jeśli takiej nie posiadamy, to na klasycznej rozgrzewamy łyżkę oleju. Jak już się rozgrzeje, to papierem kuchennym delikatnie wycieramy jego nadmiar i wlewamy masę zmiksowaną z dodatkami. Na masę kładziemy cieniutko pokrojoną w plasterki rzodkiewkę.
  5. Wszystko smażymy na małym ogniu. Możemy górę patelni przykryć. I pomalutku omlet się rumieni z jednej strony. Szpatułką sprawdzamy, czy jest już złoty.
  6. W międzyczasie rozgrzewamy drugą patelnię do naleśników. Ona jest płaska, bez większych rantów. Umożliwi ona nam delikatne przewrócenie omleta na drugą stronę. To mój patent, dzięki któremu omlet wychodzi idealny. Jak już z jednej strony omlet jest rumiany, to przykładam drugą rozgrzaną już płaską patelnię i szybko przekładam omlet na nią. To pozwala nie umknąć masie, jeśli wiecie, co mam na myśli. Omlet nie traci wtedy na puszystości i jest zwarty, a o to nam chodzi przecież. I z drugiej strony również smażymy tak, aby był rumiany.
  7. Teraz wystarczy posypać szczypiorkiem. Dzieci będą miały z tego frajdę!

Smacznego!

#

Powrót do pozostałych przepisów