Składniki:
- 2 jajka
- ½ pomidora
- 1 cebula dymka
- 1 łyżka twarogu półtłustego
- ⅓ łyżeczki czarnuszki
- opcjonalnie: sól i pieprz
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej olej. Pomidora pokrój w małą kostkę i przełóż na patelnię. Cebulkę z dymki posiekaj i dodaj do pomidorów. Szczypiorek również posiekaj i zostaw na później.
Podsmażaj pomidory jedną minutę. Do miseczki wbij jajka, dodaj twaróg, czarnuszkę, sól i pieprz i zmiksuj lub wymieszaj trzepaczką. Wylej masę na patelnię, zmniejsz ogień i smaż pod przykryciem kilka minut, aż jajka zetną się od spodu. Złóż omlet na pół, przewróć i smaż jeszcze minutę. Podawaj ze świeżym pieczywem.