Omlet z pomidorami i dymką

Przepis Joanny Anger i Anny Piszczek – autorek bloga Alaantkoweblw.pl, Ambasadorek kampanii „Jedz owoce i warzywa”

Składniki:

  • 2 jajka
  • ½ pomidora
  • 1 cebula dymka
  • 1 łyżka twarogu półtłustego
  • ⅓ łyżeczki czarnuszki
  • opcjonalnie: sól i pieprz
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzej olej. Pomidora pokrój w małą kostkę i przełóż na patelnię. Cebulkę z dymki posiekaj i dodaj do pomidorów. Szczypiorek również posiekaj i zostaw na później.
Podsmażaj pomidory jedną minutę. Do miseczki wbij jajka, dodaj twaróg, czarnuszkę, sól i pieprz i zmiksuj lub wymieszaj trzepaczką. Wylej masę na patelnię, zmniejsz ogień i smaż pod przykryciem kilka minut, aż jajka zetną się od spodu. Złóż omlet na pół, przewróć i smaż jeszcze minutę. Podawaj ze świeżym pieczywem.

#

Powrót do pozostałych przepisów