Owocowe lody trio

Przepis Joanny Anger i Anny Piszczek – autorek bloga Alaantkoweblw.pl, Ambasadorek kampanii „Jedz owoce i warzywa”

Składniki:

kolor różowy

  • 1 szklanka malin
  • ½ szklanki śmietanki słodkiej 30%
  • 1 łyżka miodu

kolor żółty

  • 2 miękkie brzoskwinie/ nektarynki
  • 1 łyżeczka miodu

kolor biały

  • ½ szklanki śmietanki słodkiej 30%
  • ½ szklanki czerwonych porzeczek
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu

 

Sposób przygotowania:

Przygotuj 8 foremek na lody.
Przygotuj warstwy lodów wg następującej kolejności:

1. Kolor różowy. Do wysokiego kielicha blendera wlej śmietankę, dodaj maliny, miód i sok z cytryny. Całość zmiksuj na mus i przelej do foremek do ⅓ ich wysokości.
2. Kolor żółty. Obierz owoce, oddziel od pestki i zblenduj na mus. Spróbuj, czy są wystarczająco słodkie lub dodaj od razu miód. Wymieszaj i przelej do każdej z foremek, uzupełniając warstwę różową do ⅔ wysokości foremek.
3. Kolor biały. Do kielicha blendera wlej jogurt, śmietanę, miód i wsyp porzeczki. Wymieszaj całość, a następnie wlewaj do foremek, napełniając je aż do końca.

Przygotowane lody wstaw do zamrażarki i schładzaj minimum 5 godzin.

#

Powrót do pozostałych przepisów