Składniki:
kolor różowy
- 1 szklanka malin
- ½ szklanki śmietanki słodkiej 30%
- 1 łyżka miodu
kolor żółty
- 2 miękkie brzoskwinie/ nektarynki
- 1 łyżeczka miodu
kolor biały
- ½ szklanki śmietanki słodkiej 30%
- ½ szklanki czerwonych porzeczek
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
Przygotuj 8 foremek na lody.
Przygotuj warstwy lodów wg następującej kolejności:
1. Kolor różowy. Do wysokiego kielicha blendera wlej śmietankę, dodaj maliny, miód i sok z cytryny. Całość zmiksuj na mus i przelej do foremek do ⅓ ich wysokości.
2. Kolor żółty. Obierz owoce, oddziel od pestki i zblenduj na mus. Spróbuj, czy są wystarczająco słodkie lub dodaj od razu miód. Wymieszaj i przelej do każdej z foremek, uzupełniając warstwę różową do ⅔ wysokości foremek.
3. Kolor biały. Do kielicha blendera wlej jogurt, śmietanę, miód i wsyp porzeczki. Wymieszaj całość, a następnie wlewaj do foremek, napełniając je aż do końca.
Przygotowane lody wstaw do zamrażarki i schładzaj minimum 5 godzin.