Owsiany omlet „szarlotka”

Przepis Marty Miśkiewicz – Autorki bloga Raczkujac.pl

1 porcja

Składniki

  • 1 duże jajko – 60 g
  • 1/2 małego jabłka – 60 g
  • 1 łyżka płatków owsianych (lub innych) – 10 g
  • 1/2 łyżeczki oleju roślinnego – 2 g
  • cynamon – szczypta
  • garść ulubionych owoców (np. gruszki, śliwki, borówki) – do podania obok

Przygotowanie

  1. Płatki owsiane zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut.
  2. Jabłko umyj, obierz, usuń gniazdo nasienne i zetrzyj na tarce, a następnie odsącz z nadmiaru soku, np. przy pomocy sitka.
  3. Jajko wbij do miski, dodaj jabłko i cynamon i całość zmiksuj na gładką, puszystą masę. Do masy dodaj odsączone z wody płatki i wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej, a następnie wylej masę jajeczną. Przykryj patelnię pokrywką. Poczekaj, aż omlet dobrze się zetnie od spodu i przewróć go na drugą stronę. Pomocne może być zsunięcie omletu na talerz lub pokrywkę, przyłożenie od góry patelni i szybkie obrócenie całości. Poczekaj, aż omlet dobrze się przepiecze i lekko zarumieni.
  5. Podawaj omlet ze świeżymi owocami.
#

Powrót do strony z przepisami Marty Miśkiewicz