Pieczona owsianka z marchewką

Przepis Marty Miśkiewicz – Autorki bloga Raczkujac.pl

ok. 3–4 porcje

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych (lub miksu płatków owsianych i jaglanych) – 100 g
  • 1 marchewka – 70 g
  • 1 gruszka lub jabłko – 150 g
  • garść posiekanych orzechów laskowych lub włoskich – 25 g
  • 3 suszone śliwki – 20 g
  • 1 i 2/3 szklanki mleka (zwykłego lub napoju roślinnego) – 400 ml
  • cynamon – szczypta

Przygotowanie

  1. Jabłko i marchewkę umyj i obierz, a następnie zetrzyj na tarce.
  2. Do naczynia żaroodpornego wsyp płatki. Dodaj tarte jabłko, marchewkę, posiekane orzechy i pokrojone w drobną kostkę suszone śliwki. Następnie całość zalej mlekiem i dokładnie wymieszaj. Wierzch posyp cynamonem.
  3. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Piecz owsiankę przez ok. 30 minut.

Wskazówki

Nadmiar owsianki możesz odłożyć do lodówki i podać następnego dnia. Możesz też upiec ją z wyprzedzeniem.
Owsiankę polecam podawać dodatkowo z jogurtem naturalnym lub skyrem.

#

Powrót do strony z przepisami Marty Miśkiewicz