Pieczony naleśnik z burakiem

Przepis Marty Miśkiewicz – Autorki bloga Raczkujac.pl

ok. 6 porcji

Składniki

  • 1 upieczony burak – 120 g
  • 1 jabłko – 150 g
  • 1 i 3/4 szklanki mleka (zwykłego lub napoju roślinnego, ja najczęściej używam owsianego) – 400 g
  • ok. 1,5 szklanki mąki (możesz użyć np. mąki orkiszowej, owsianej, kukurydzianej, pszennej lub miksu dwóch mąk, np. pszennej i gryczanej) – 180 g
  • 1/2 szklanki płatków owsianych – 50 g
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżki oleju roślinnego (np. rzepakowego) – 15 g
  • garść malin (poza sezonem możesz użyć mrożonych) – 70 g
  • 2 garście borówek (poza sezonem możesz użyć mrożonych) – 100 g

Przygotowanie

  1. Buraka umyj, obierz i pokrój w kostkę, a następnie zawiń w papier do pieczenia lub włóż do torebki do pieczenia i piecz do miękkości, przez ok. pół godziny w 180°C. Najlepiej upiec go przy okazji korzystania z piekarnika w innym celu. Po upieczeniu zmiksuj.
  2. Jabłko umyj, obierz, usuń gniazdo nasienne i zetrzyj na tarce.
  3. Mleko, mąkę, jajka, buraka, jabłko i olej dokładnie zmiksuj przy pomocy blendera. Dodaj płatki owsiane i ponownie wymieszaj całość.
  4. Wyłóż blachę z piekarnika papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto. Wierzch posyp borówkami i malinami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz przez ok. 40 minut, aż wierzch ciasta lekko się zarumieni.
#

Powrót do strony z przepisami Marty Miśkiewicz