Pierożki leniwe z zielonym groszkiem i miętą

Przepis Joanny Anger i Anny Piszczek – autorek bloga Alaantkoweblw.pl, Ambasadorek kampanii „Jedz owoce i warzywa”

Składniki:

  • 1 szklanka zielonego groszku
  • 1 jajko
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 szklanka mąki + mąka do podsypywania
  • 5-6 dużych listków mięty
  • 3 łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

Listki mięty drobno posiekaj.
Groszek zalej wodą, lekko posól i ugotuj do miękkości (10-15 minut). Sprawdź pod koniec gotowania, czy jest już miękki. Odcedź i zblenduj na papkę. Przełóż do miski, dodaj twaróg, łyżeczkę posiekanych listków mięty i całość rozgnieć widelcem. Oddziel białko od żółtka i ubij na pianę. Żółtko przelej do miski z twarogiem i wymieszaj. Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj. Dodaj ubite białko i połącz w całość, mieszając delikatnie.

Stolnicę podsyp mąką i przełóż ciasto. Ugniataj do momentu, aż powstanie jednolita masa. Jeśli mocno klei się do rąk, dodaj mąki (nie używaj jej zbyt dużo, bo pierożki będą zbyt twarde po ugotowaniu).

Odrywaj kawałki ciasta, roluj na grubość kciuka i krój po skosie na małe „kopytka”.
Do dużego garnka wlej wodę, zagotuj i za pomocą szpatułki wsypuj do wrzątku pierożki. Podziel je na dwie tury, nie wkładaj wszystkich od razu, by nie skleiły się. Gotuj 3 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedź.

W garnuszku roztop masło, wymieszaj z pozostałymi listkami mięty i polej masełkiem pierożki. Podawaj na słodko polane miodem lub do dań wytrawnych oprószone parmezanem.

#

Powrót do pozostałych przepisów