Te placuszki uwielbiają moje dzieci, a przygotowane z młodej marchewki są super delikatne i rozpuszczają się w ustach.
Składniki (porcja na 6 placków):
- 1 szklanka startego na grubej tarce selera
- 1 szklanka startej na grubej tarce młodej marchewki
- 1 duże jajko
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki wody
- 1 ząbek czosnku drobno starty
- pół łyżeczki posiekanego lubczyku
- sól i pieprz do smaku
- olej rzepakowy
Sposób wykonania:
Roztrzepujemy jajko. Do tego zadania śmiało możecie zaangażować Wasze dzieci – zobaczycie, ile będą miały z tego frajdy! Dodajemy wodę i mąkę, i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy lubczyk, czosnek, sól i pieprz, a na końcu odsączone z nadmiaru soku marchew i seler. Smażymy na oleju rzepakowym z dwóch stron na ładny, rumiany kolor (ok.5-8 minut z każdej strony.)
I gotowe! Smacznego!