Placki z selera i młodej marchewki

Przepis Magdy Kogut-Wałęckiej – autorki bloga Szczesliva.pl, Ambasadorki kampanii „Jedz owoce i warzywa”

Placki z selera i młodej marchewki

Te placuszki uwielbiają moje dzieci, a przygotowane z młodej marchewki są super delikatne i rozpuszczają się w ustach.
 

Składniki (porcja na 6 placków):

  • 1 szklanka startego na grubej tarce selera
  • 1 szklanka startej na grubej tarce młodej marchewki
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 ząbek czosnku drobno starty
  • pół łyżeczki posiekanego lubczyku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej rzepakowy

Sposób wykonania:

Roztrzepujemy jajko. Do tego zadania śmiało możecie zaangażować Wasze dzieci – zobaczycie, ile będą miały z tego frajdy! Dodajemy wodę i mąkę, i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy lubczyk, czosnek, sól i pieprz, a na końcu odsączone z nadmiaru soku marchew i seler. Smażymy na oleju rzepakowym z dwóch stron na ładny, rumiany kolor (ok.5-8 minut z każdej strony.)

I gotowe! Smacznego!

#

Powrót do pozostałych przepisów