fbpx

Placuszki brzoskwiniowe na maślance

Przepisy Joanny Anger i Anny Piszczek – autorek bloga Alaantkoweblw.pl, Ambasadorek kampanii „Jedz owoce i warzywa”

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 miękka brzoskwinia
  • 1 łyżeczka miodu

 

Sposób przygotowania:

Oddziel białko od żółtka i ubij na sztywną pianę. Brzoskwinię obierz, usuń pestkę i pokrój na cienkie plasterki.
W dużej misce połącz: maślankę, żółtko, miód, olej i wymieszaj krótko mikserem. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj mikserem.
Na rozgrzaną, suchą patelnię nalewaj łyżką porcje ciasta, nakładaj 2 plasterki brzoskwini i gdy tylko pojawią się na placku pęcherzyki, przewróć go na drugą stronę za pomocą szpatułki. Smaż do zrumienienia. Ostudź na kratce.

Rada:
Zamiast kroić na plasterki, brzoskwinie możesz zblendować na mus i dodać do ciasta. Dodaj wtedy jeszcze 2-3 łyżki mąki i całość zmiksuj, a następnie smaż placuszki. Podawaj polane miodem.

#

Powrót do pozostałych przepisów