Fioletowe mini serniczki z jagodami

Autor: Calareszta.pl, Dagmara

Składniki:

Spód:

  • 170g ciastek
  • 50g mielonych migdałów
  • 100g roztopionego masła
  • 1 łyżka cukru

Masa serowa:

  • 350g mielonego sera twarogowego do sernika
  • Śmietan fix
  • 400g kremówki
  • 100g białej czekolady

Fioletowy sos:

  • 2 łyżki konfitury z jagód
  • 3 łyżki żelatyny w proszku rozpuszczone w 5 łyżkach gorącej wody
  • 300g mrożonych jagód
  • 1 łyżka cukru
  • Pół szklanki wody

Sposób przygotowania:

Zmielone ciastka, migdały, masło i cukier zmieszać, układać na dno słoiczków, docisnąć, odstawić do lodówki.

Kremówkę ubić z dodatkiem śmietan fix. Połączyć delikatnie z twarogiem i rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą. Wyłożyć na schłodzone ciasteczka, odstawić do lodówki.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Jagody, cukier i wodę gotować aż owoce staną się miękkie, zmiksować, ochłodzić, połączyć z konfiturą, ochłodzić do temperatury pokojowej, połączyć z żelatyną, ochłodzić, wylać na białą masę, włożyć do lodówki.

Przed podaniem udekorować jagodami lub borowikami, można posypać jadalnymi płatkami kwiatów chabra, można dodać konfitury.