Fioletowe mini serniczki z jagodami
Autor: Calareszta.pl, Dagmara
Składniki:
Spód:
- 170g ciastek
- 50g mielonych migdałów
- 100g roztopionego masła
- 1 łyżka cukru
Masa serowa:
- 350g mielonego sera twarogowego do sernika
- Śmietan fix
- 400g kremówki
- 100g białej czekolady
Fioletowy sos:
- 2 łyżki konfitury z jagód
- 3 łyżki żelatyny w proszku rozpuszczone w 5 łyżkach gorącej wody
- 300g mrożonych jagód
- 1 łyżka cukru
- Pół szklanki wody
Sposób przygotowania:
Zmielone ciastka, migdały, masło i cukier zmieszać, układać na dno słoiczków, docisnąć, odstawić do lodówki.
Kremówkę ubić z dodatkiem śmietan fix. Połączyć delikatnie z twarogiem i rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą. Wyłożyć na schłodzone ciasteczka, odstawić do lodówki.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Jagody, cukier i wodę gotować aż owoce staną się miękkie, zmiksować, ochłodzić, połączyć z konfiturą, ochłodzić do temperatury pokojowej, połączyć z żelatyną, ochłodzić, wylać na białą masę, włożyć do lodówki.
Przed podaniem udekorować jagodami lub borowikami, można posypać jadalnymi płatkami kwiatów chabra, można dodać konfitury.