Gofry z karmelizowanymi śliwkami

Autor: Matka Wariatka

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka wody
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 kilogram śliwek
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy trzy miski. W największej mieszamy mąke z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. W drugiej mieszamy wodę z olejem i żółtkiem. W trzeciej misce ubijamy białko z kilkoma kroplami soku z cytryny. Składniki z drugiej miski wlewamy do składników w pierwszej misce. Mieszamy całość do uzyskania gładkiej masy. Do masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Odstawiamy ciasto na czas nagrzania się gofrownicy. Pieczemy gofry do czasu, aż zaczną się rumienić. Z przepisu wychodzi 8 gofrów.

Gdy gofry się pieką, zajmujemy się śliwkami. Wyjmujemy pestki z śliwek i całe połówki smażymy na patelni z masłem. Po chwili dodajemy miód i smażymy na mniejszym ogniu aż staną się prawie miękkie. Gofry podajemy ze śliwkami.