Jesienna zupa dyniowa z ziemniakami
Autor: Matka Wariatka
Składniki:
- 1 dynia hokkaido
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- 500 g ziemniaków
- 200 ml śmietany
- sól i pieprz do smaku
- kilka łyżek oleju
Sposób przygotowania:
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na patelni. Marchewki i pietruszkę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy je do cebuli i powoli dusimy na delikatnym ogniu/mocy. Przekładam je do garnka, dodaję 1 litr wody i wrzucam do nich pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuję pół godziny/
Oczyszczoną i pokrojoną na kawałki dynię wkładam do drugiego garnka, solę delikatnie i gotuję do miękkości w niewielkiej ilości wody. Gdy dynia się ugotuje, blenduję ją na gęstą masę. Dodaję ją do garnka z warzywami. Gotuję całość 5 minut, doprawiam solą, pieprzem i śmietaną. Na talerzu posypuję pestkami dyni.