Jesienna zupa dyniowa z ziemniakami

Autor: Matka Wariatka

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 500 g ziemniaków
  • 200 ml śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na patelni. Marchewki i pietruszkę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy je do cebuli i powoli dusimy na delikatnym ogniu/mocy. Przekładam je do garnka, dodaję 1 litr wody i wrzucam do nich pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuję pół godziny/

Oczyszczoną i pokrojoną na kawałki dynię wkładam do drugiego garnka, solę delikatnie i gotuję do miękkości w niewielkiej ilości wody. Gdy dynia się ugotuje, blenduję ją na gęstą masę. Dodaję ją do garnka z warzywami. Gotuję całość 5 minut, doprawiam solą, pieprzem i śmietaną. Na talerzu posypuję pestkami dyni.