Surówka z modrej kapusty

Autor: Jedz Pysznie

Składniki:

  • 500 g czerwonej kapusty
  • 60 g cebuli
  • 150 g marchewki
  • 150 g jabłka
  • 60 g majonezu
  • 60 g jogurtu
  • 2 łyżki soku z cytryny
    0,5 pęczka natki pietruszki
  • 20 g musztardy sarepskiej
  • 10 g miodu
  • 0,5 łyżeczki soli, pieprzu

Sposób przygotowania:

Kapustę szatkuję, marchewkę i jabłko ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę i natkę kroję drobno. Wszystkie warzywa łączę ze sobą w misce. Doprawiam majonezem, jogurtem, cytryną, musztardą, miodem, solą i pieprzem. Całość mieszam i pozostawiam na ok. 15 minut, aby smaki się przegryzły. W razie potrzeby doprawiam.