Zielona sałatka z brokułów i winogrona
Autor: Calareszta.pl, Dagmara
Składniki:
- 1 brokuł
- 1 szklanka bezpestkowego zielonego winogrona
- 100g boczku wędzonego
- Pęczek szczypiorku
- Pestki słonecznika i dyni
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka łagodnej musztardy
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka wody
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Brokuła wrzuć do osolonego wrzątku, gotuj 2-3 minuty. Ostudź.
Boczek usmaż, odsącz nadmiar tłuszczu. Ostudź.
Winogrona pokrój na ćwiartki lub połówki.
Szczypiorek drobno posiekaj.
Połącz wszystkie składniki sosu, dopraw do smaku.
Ostudzonego brokuła wymieszaj z boczkiem, winogronami, uprażonymi na suchej patelni ziarnami, polej sosem, posyp szczypiorkiem.