Zielona sałatka z brokułów i winogrona

Autor: Calareszta.pl, Dagmara

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 szklanka bezpestkowego zielonego winogrona
  • 100g boczku wędzonego
  • Pęczek szczypiorku
  • Pestki słonecznika i dyni

Sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka łagodnej musztardy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka wody
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Brokuła wrzuć do osolonego wrzątku, gotuj 2-3 minuty. Ostudź.

Boczek usmaż, odsącz nadmiar tłuszczu. Ostudź.

Winogrona pokrój na ćwiartki lub połówki.

Szczypiorek drobno posiekaj.

Połącz wszystkie składniki sosu, dopraw do smaku.

Ostudzonego brokuła wymieszaj z boczkiem, winogronami, uprażonymi na suchej patelni ziarnami, polej sosem, posyp szczypiorkiem.