Zupa z pieczonej papryki, marchewki i pomidorów

Autor: Calareszta.pl, Dagmara

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • 2 duże marchewki
  • 2 szalotki
  • 500g pomidorków koktajlowych
  • 500 ml przecieru/soku z pomidorów (passaty)
  • Łyżka oleju, sól, pieprz, łyżka miodu, masło
  • Do podania chleb

Sposób przygotowania:

Papryki oczyścić, pokroić w dużą kostkę, marchew oczyścić, pokrojoną paprykę i pomidory rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zmieszać olej, przyprawy, miód i roztopione masło, polać warzywa, piec 20 min w temp 200 stopni, aż marchewki zmiękną. Warzywa zmiksować z sokiem z pomidorów, doprawić do smaku, podawać z grzankami lub chlebem.