Puchate pancakes z gruszkami

Przepis Joanny Anger i Anny Piszczek – autorek bloga Alaantkoweblw.pl
puchate pancakes

Gruszka to przepyszny owoc, który zawiera sporo potasu, ale też błonnika pokarmowego. Ponadto gruszki mają zbawienny wpływ na pracę jelit dziecka i zapobiegają zaparciom. Pancakes z gruszkami to świetny pomysł na śniadanie dla dziecka, a dzięki dodatkowi kakao zapewni dawkę energii na długo.

Ilość: 15 sztuk

Składniki:

  • 1 szklanka maślanki
  • 1 jajko
  • 2 miękkie, słodkie gruszki
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki masła
  • 1½ szklanki mąki orkiszowej
  • olej rzepakowy
  • miód

Masło roztop i ostudź. Gruszki obierz, przekrój, wydrąż gniazda nasienne. Jedną z nich pokrój w małą kosteczkę i odstaw. Drugą gruszkę pokrój na ćwiartki, przełóż do kielicha blendera i zalej maślanką. Zblenduj na gładką masę.
Oddziel białko od żółtka i ubij w małej miseczce na sztywną pianę. Żółtko dodaj do maślanki, dodaj również roztopione masło, kakao, sodę oraz mąkę i całość zmiksuj.
Gdy masa będzie jednolita, dodaj ubite białko oraz pokrojoną w kostkę gruszkę i wymieszaj ciasto łyżką.
Patelnię delikatnie natłuść niewielką ilością oleju i nakładaj łyżką porcje ciasta. Smaż pancakes z dwóch stron do zrumienienia. Podawaj polane odrobiną miodu.

#

Powrót do strony z przepisami Joanny Anger i Anny Piszczek