Te pulpety są bardzo soczyste i miękkie dzięki dodatkowi pysznej dyni. To doskonały pomysł na obiad, z dodatkiem kaszy pęczak i pysznej surówki z marchewki z jabłek. W ten sposób dostarczamy dziecku energii i witamin.
Ilość: ok. 20 sztuk
Składniki:
- 300 g mięsa mielonego z indyka
- ½ dyni piżmowej
- 3 łyżki kaszki manny surowej
- 1 jajko
- ½ cebuli
- 3 gałązki natki pietruszki
- ½ łyżeczki papryki czerwonej w proszku
Mięso pokrój na mniejsze kawałki, a następnie zmiel w malakserze i przełóż do miski. Dynię obierz, wydrąż i usuń gniazdo nasienne, a następnie pokrój dynię w małą kostkę. Dodaj do mięsa. Cebulę obierz i posiekaj. Przełóż do miski. Natkę pietruszki posiekaj.
W misce wymieszaj mięso, warzywa, natkę pietruszki, kaszkę mannę oraz jajko i paprykę w proszku. Wymieszaj całość tak, by składniki dokładnie się połączyły.
Do garnka do gotowania na parze wlej wodę i zagotuj. Z mięsa formuj małe pulpety i układaj w garnku. Gotuj pod przykryciem ok. 10 minut, aż mięso zmięknie. Podawaj z gotowanymi warzywami lub sosem pomidorowym i kaszą, np. pęczak.