Pulpety drobiowe z dynią

Przepis Joanny Anger i Anny Piszczek – autorek bloga Alaantkoweblw.pl
pulpety dyniowe

Te pulpety są bardzo soczyste i miękkie dzięki dodatkowi pysznej dyni. To doskonały pomysł na obiad, z dodatkiem kaszy pęczak i pysznej surówki z marchewki z jabłek. W ten sposób dostarczamy dziecku energii i witamin.

Ilość: ok. 20 sztuk

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego z indyka
  • ½ dyni piżmowej
  • 3 łyżki kaszki manny surowej
  • 1 jajko
  • ½ cebuli
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • ½ łyżeczki papryki czerwonej w proszku

Mięso pokrój na mniejsze kawałki, a następnie zmiel w malakserze i przełóż do miski. Dynię obierz, wydrąż i usuń gniazdo nasienne, a następnie pokrój dynię w małą kostkę. Dodaj do mięsa. Cebulę obierz i posiekaj. Przełóż do miski. Natkę pietruszki posiekaj.
W misce wymieszaj mięso, warzywa, natkę pietruszki, kaszkę mannę oraz jajko i paprykę w proszku. Wymieszaj całość tak, by składniki dokładnie się połączyły.
Do garnka do gotowania na parze wlej wodę i zagotuj. Z mięsa formuj małe pulpety i układaj w garnku. Gotuj pod przykryciem ok. 10 minut, aż mięso zmięknie. Podawaj z gotowanymi warzywami lub sosem pomidorowym i kaszą, np. pęczak.

#

Powrót do strony z przepisami Joanny Anger i Anny Piszczek