Składniki:
- 2 jaja (najlepsze zerówki)
- 180 g mąki
- 150 g jogurtu naturalnego lub maślanki
- 1 łyżka miodu
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 szklanka owoców (maliny, borówki lub jagody)
- olej słonecznikowy
Sposób przygotowania:
Roztrzepujemy jajka z miodem i jogurtem, dodajemy przesianą mąkę z sodą, mieszamy do połączenia składników. Dodajemy część owoców i delikatnie łączymy z ciastem za pomocą drewnianej łyżki. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką porcje ciasta na kształt placków. Gdy zetną się od spodu, przewracamy delikatnie na drugą stronę i smażymy do zbrązowienia. Aby utrzymać efekt chrupkości, układamy racuchy na papierowym ręczniku. Podajemy z masłem orzechowym i świeżymi owocami.