Sałatka z groszku cukrowego z młodymi ziemniaczkami

utworzone przez

Składniki:

  • 3-4 młode ziemniaki
  • 100 g groszku cukrowego w strączkach
  • świeży koperek
  • 2-3 zielone szparagi
  • pieprz czarny mielony, sól
  • olej rzepakowy
  • 1 łyżeczka masła
  • opcjonalnie kwiaty ogórecznika do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ziemniaki szorujemy pod zimną wodą z piachu i zabrudzeń, następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, czyli ok. 12-15 minut. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy umyty i osuszony groszek cukrowy, do tego pokrojone w plasterki szparagi, doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy ziemniaki przestygną, kroimy je w ćwiartki lub plasterki, dodajemy podsmażony groszek ze szparagami. Doprawiamy pieprzem, solą, dodajemy olej i delikatnie mieszamy. Całość podajemy posypaną dużą ilością posiekanego koperku.