Składniki:
- 3-4 młode ziemniaki
- 100 g groszku cukrowego w strączkach
- świeży koperek
- 2-3 zielone szparagi
- pieprz czarny mielony, sól
- olej rzepakowy
- 1 łyżeczka masła
- opcjonalnie kwiaty ogórecznika do dekoracji
Sposób przygotowania:
Ziemniaki szorujemy pod zimną wodą z piachu i zabrudzeń, następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, czyli ok. 12-15 minut. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy umyty i osuszony groszek cukrowy, do tego pokrojone w plasterki szparagi, doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy ziemniaki przestygną, kroimy je w ćwiartki lub plasterki, dodajemy podsmażony groszek ze szparagami. Doprawiamy pieprzem, solą, dodajemy olej i delikatnie mieszamy. Całość podajemy posypaną dużą ilością posiekanego koperku.