Składniki (2-3 porcje):
- 6 plastrów dyni o grubości 2 cm
- 200 g małych pieczarek
- 5 suszonych pomidorów
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
- 100 g roszponki
- płatki parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- tymianek, suszona bazylia, sól, pieprz
- 2 łyżki oleju ziołowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- olej do przesmażenia pieczarek
Plastry dyni pieczemy 20 minut na papierze do pieczenia w temperaturze 180 stopni C. Pieczarki myjemy, kroimy na połówki lub ćwiartki i przesmażamy z czosnkiem. Suszone pomidory kroimy w paski. Groszek zalewamy wrzątkiem i, gdy się rozmrozi, odcedzamy z wody. Olej ziołowy mieszamy z octem jabłkowym oraz solą, pieprzem i ziołami do smaku. Na talerzach rozkładamy plastry dyni, posypujemy roszponką. Na to wykładamy pieczarki, groszek, suszone pomidory i posypujemy płatkami parmezanu. Polewamy przygotowanym sosem.