Sałatka z pieczoną dynią i pieczarkami

Przepis Marysi i Kuby – autorów bloga Oczekując.pl, Ambasadorów kampanii „Jedz owoce i warzywa”

sałatka z dynią

Składniki (2-3 porcje):

  • 6 plastrów dyni o grubości 2 cm
  • 200 g małych pieczarek
  • 5 suszonych pomidorów
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • 100 g roszponki
  • płatki parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek, suszona bazylia, sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju ziołowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • olej do przesmażenia pieczarek

Plastry dyni pieczemy 20 minut na papierze do pieczenia w temperaturze 180 stopni C. Pieczarki myjemy, kroimy na połówki lub ćwiartki i przesmażamy z czosnkiem. Suszone pomidory kroimy w paski. Groszek zalewamy wrzątkiem i, gdy się rozmrozi, odcedzamy z wody. Olej ziołowy mieszamy z octem jabłkowym oraz solą, pieprzem i ziołami do smaku. Na talerzach rozkładamy plastry dyni, posypujemy roszponką. Na to wykładamy pieczarki, groszek, suszone pomidory i posypujemy płatkami parmezanu. Polewamy przygotowanym sosem.

#

Powrót do pozostałych przepisów