Sałatka z pieczonych batatów i ciecierzycy

Przepis Magdaleny Ciężkowskiej – autorki bloga dziecizdrowoodzywione.pl

sałatka z pieczonych batatów i ciecierzycy

Składniki

  • Bataty – 2 sztuki
  • Ciecierzyca gotowana – 1,5 szklanki lub 1 puszka
  • Małe pomidorki – garść na każdą porcję
  • Szpinak lub inna sałata – duża garść na każdą porcję
  • Ser typu feta – ok. 140 g (po 20-30 g na każdą porcję)
  • Olej – 2 łyżki
  • Wędzona papryka (przyprawa) – 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz

Sos:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie
Piekarnik rozgrzej do 200°C z termoobiegiem. Bataty obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do miski. Jeśli używasz ciecierzycy z puszki, dobrze ją wypłucz i dodaj do batatów. Do batatów i ciecierzycy dodaj olej, wędzoną paprykę, sól i wymieszaj. Bataty i ciecierzycę przełóż na blachę wyłożoną papierem i wstaw do piekarnika na 20 minut. Aby przygotować sos, najpierw wymieszaj miód z octem, a na koniec dodaj olej i wymieszaj do jednolitej konsystencji. Sałatę i pomidorki wyłóż na talerzyki i skrop sosem, wymieszaj. Następnie dodaj upieczone bataty i cieciorkę oraz opcjonalnie pokruszony ser. Sałatka smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.

#

Powrót do strony z przepisami Magdaleny Ciężkowskiej