Sałatka z soczewicy i brukselki

Przepis Marysi i Kuby – autorów bloga Oczekując.pl, Ambasadorów kampanii „Jedz owoce i warzywa”

sałatka z soczewicy i brukselki

Składniki (2 porcje):

  • 3/4 szklanki soczewicy
  • ok. 400 g brukselki
  • 1/4 szklanki kukurydzy z puszki
  • duży ząbek czosnku
  • garść orzechów włoskich
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryka czerwona mielona
  • olej

Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie al dente. Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy. Czosnek obieramy, kroimy w cienkie plastry i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej, do zrumienienia. Dorzucamy przekrojone na połówki główki brukselki i smażymy do zrumienienia. Dorzucamy soczewicę i orzechy, przyprawiamy i po chwili zdejmujemy całość z ognia. Podajemy na ciepło, ale równie smaczna będzie sałatka na zimno.

#

Powrót do pozostałych przepisów