Śliwki zapiekane z jaglanką

Przepis Joanny Anger i Anny Piszczek – autorek bloga Alaantkoweblw.pl
pieczona jaglanka ze śliwkami

Śliwki warto jeść pod każdą postacią. Są bogate w węglowodany, więc szybko nasycą dziecko, zawierają ważny dla rozwoju układu nerwowego potas, który też mocno wpływa na koncentrację. Łącząc je z kaszą jaglaną, podajesz dziecku wachlarz wartości, które mocno wesprą pracę jego organizmu.

Ilość: 4 porcje

Składniki:

  • ¾ szklanki surowej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 3 jajka
  • 7-8 śliwek
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • opcjonalnie 2-3 łyżki płatków migdałowych

Kaszę wypłucz pod gorącą wodą. Zagotuj mleko z wodą i dodaj do niego kaszę. Gotuj 20 minut pod przykryciem, na małym ogniu, a następnie ostudź. Piekarnik nastaw na 180 st. z termoobiegiem.
Oddziel żółtka od białek. Do kaszy dodaj żółtka i cynamon i wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę. Wysmaruj 4 kokilki lub jedno duże naczynie żaroodporne olejem.
Śliwki przekrój, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj owoce z kaszą. Przełóż kaszę do naczynia żaroodpornego lub kokilek. Na wierzch owoców wyłóż ubite białko. Posyp zapiekankę płatkami migdałowymi. Wstaw foremki/formę do nagrzanego piekarnika i piecz 20-30 minut na środkowym poziomie (aż białko na wierzchu mocno się zrumieni, a owoce puszczą sok). Po upieczeniu wyjmij zapiekankę z piekarnika i przełóż na talerze. Zapiekane owoce możesz polać miodem.

#

Powrót do strony z przepisami Joanny Anger i Anny Piszczek