Śliwkowo-gruszkowa orkiszanka

Przepis Marty Miśkiewicz – Autorki bloga Raczkujac.pl

1 porcja

Składniki

  • 3 łyżki płatków orkiszowych (lub innych, np. jaglanych, owsianych, jęczmiennych lub ich miks) – 30 g
  • 1 łyżeczka zmielonych/posiekanych orzechów włoskich – 10 g
  • 1/2 gruszki – 60 g
  • 2 śliwki węgierki – 30 g
  • 2/3 szklanki wody lub mleka (zwykłego lub napoju roślinnego) – 150 g
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub skyru – 40 g
  • cynamon – szczypta
  • kardamon – szczypta
  • 1 płaska łyżeczka masła klarowanego (lub zwykłego) – 5 g

Przygotowanie

  1. Umyj owoce. Gruszkę obierz ze skóry i usuń gniazdo nasienne, ze śliwek usuń pestki. Owoce pokrój w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej masło i dodaj owoce oraz przyprawy. Duś pod przykryciem przez kilka minut, aż owoce zmiękną.
  3. Płatki ugotuj na wodzie lub na mleku.
  4. Do miseczki przełóż płatki, dodaj jogurt i owoce, a na koniec posyp całość posiekanymi lub zmielonymi orzechami.
#

Powrót do strony z przepisami Marty Miśkiewicz