Dyniowate

Arbuz

SPRAWDŹ KOLOR

supermoce: duża zawartość wody, przeciwutleniacze, cytrulina, prowitamina A

Arbuz wspomaga przemianę materii, a także korzystnie wpływa na skórę – działa przeciwzmarszczkowo, tonizująco i ściągająco (stosowany zewnętrznie), pomaga przy leczeniu stanów zapalnych skóry i zajadów. Dzięki dużej zawartości wody w owocach ma właściwości moczopędne i jest zalecany przy chorobach nerek. Obecność dużej zawartości przeciwutleniaczy sprzyja opóźnianiu procesów starzenia i hamuje rozwój komórek nowotworowych. Zawiera też cytrulinę – aminokwas, który wspomaga pracę serca i przyspiesza proces regeneracji mięśni.

Ogórek

SPRAWDŹ KOLOR

supermoce: krzem, wapń, magnez, woda

Owoce ogórka mają niską wartość energetyczną – 100 g świeżej masy ma 10-20 kcal. Zawarty w ogórkach krzem działa upiększająco na cerę. Ponadto ogórek zawiera dużo wody (prawie 97 proc.), dzięki czemu pomoże ugasić pragnienie w upalny dzień. Dodatkowo działa moczopędnie, dlatego poleca się go w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego, a także pomaga oczyścić organizm z toksyn. Stosowany zewnętrznie na skórę działa lekko ściągająco, wybielająco i nawilżająco. Najwięcej właściwości prozdrowotnych mają ogórki kwaszone – zwłaszcza woda, w której się kisiły.

Dynia

SPRAWDŹ KOLOR

supermoce: błonnik, beta-karoten (prowitamina A), witamina C i K

Dynia jest niskokaloryczna, szybko syci i stanowi doskonałe źródło błonnika. Szczególnie bogata w beta-karoten (prowitaminę A), chroniący przed wolnymi rodnikami oraz poprawiający wzrok. Wzmacnia także system immunologiczny. Pestki dyni zwiększają przemianę materii oraz wpływają korzystnie na czynności mózgu.

Cukinia

SPRAWDŹ KOLOR

supermoce: witaminy: C, A, K i wit. z grupy B, magnez, potas

Cukinia ma wyjątkowo niską wartość energetyczną – zaledwie 13 kcal na 100 g. Cukinia ma pozytywny wpływ na układ krążenia i pokarmowy, łagodząc objawy nadkwasoty. Doskonale sprawdza się w dietach odchudzających.

Zobacz wszystkie