fbpx

Kapustne

Kalarepa

SPRAWDŹ KOLOR

supermoce: wit. z grupy B (B1, B2 i B6), wit. A, wit. C, potas, wapń, magnez, mangan

Wskazana jest w diecie cukrzyków, ponieważ należy do produktów bardzo wolno podnoszących poziom cukru we krwi, a jednocześnie nie jest kaloryczna. 100 g kalarepy to 27 kcal. Dzięki zawartości błonnika reguluje perystaltykę jelit i jest wykorzystywana w leczeniu zaparć. Pobudza również wydzielanie żółci i usprawnia trawienie.

Jarmuż

SPRAWDŹ KOLOR

supermoce: wit. K, wit. C, karotenoidy, wapń, sulforan

Uważany jest za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i mające właściwości przeciwzapalne. Podobnie jak brokuł i inne warzywa kapustne zawiera sulforafan – związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Można przygotowywać go jak szpinak lub w postaci smacznych i zdrowych chipsów.

Kalafior

SPRAWDŹ KOLOR

supermoce: potas, magnez, wapń, mangan, witaminy: K, B1, B2, B6, C

Kalafior ma działanie przeciwnowotworowe, co zostało udowodnione naukowo. Ponadto kalafior pomoże ochronić przed wrzodami i pomóc osobom z reumatyzmem. Jest lekkostrawny, a ze względu na dużą zawartość witaminy K zwiększa krzepliwość krwi.

Brokuł

SPRAWDŹ KOLOR

supermoce: wit. C, sulforan, kwas foliowy, wit. A, magnez i potas

Pod względem zawartości wit. C brokuł przewyższa owoce cytrusowe. Brokuły posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne. Między innymi chronią przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla cukrzyków. Wszystko dzięki zawartości witamin, składników mineralnych i sulforafanu – silnego przeciwutleniacza. Przy zakupie brokułów należy zwrócić uwagę na to, aby wybrać nieuszkodzone, pozbawione plam różyczki, a otaczające je liście nie powinny być żółte. Ponieważ nie wymagają długiego gotowania, do dań warzywnych czy jednogarnkowych należy je dodawać dopiero pod koniec tego procesu.

Brukselka

SPRAWDŹ KOLOR

supermoce: witaminy A, C, E, K oraz, magnez, fosfor, cynk, miedź, selen oraz potas i błonnik pokarmowy

Brukselka, podobnie jak inne warzywa krzyżowe, takie jak brokuły czy kalafior, ma właściwości antynowotworowe, które zawdzięcza zawartości sulforafanu – silnego przeciwutleniacza. Sulforafan może uchronić m.in. przed rakiem prostaty, rakiem piersi, rakiem płuc i rakiem jelita grubego. Brukselka ma charakterystyczną goryczkę, która sprawia, że nie jest naszym ulubionym warzywem. Pozbyć się jej można gotując oczyszczone główki przekrojone na pół w wodzie z dodatkiem mleka.

Kapusta

SPRAWDŹ KOLOR

supermoce: błonnik pokarmowy, wit.C, siarka, potas

Wszystkie odmiany kapusty (głowiasta biała i czerwona oraz włoska) są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego i wit. C oraz siarki, która korzystnie wpływa na wygląd włosów, cery i paznokci. Kapustę, z powodu dużej zawartości ostrych olejków eterycznych należy gotować przez krótki czas (we wstępnej fazie) bez przykrycia. Pozwoli to na ulotnienie się wraz z parą wodną części olejków eterycznych.

Zobacz wszystkie